Tanulj anyanyelvi környezetben a kiwik földjén!

Kia Ora!

Így üdvözlik egymást az új-zélandiak a Maorik nyelvén! Új-Zéland világunk egyik legszebb országa, hiszen egyszerre kirándulhatsz a gleccserek szakadékaiban, megnézheted a lélegzetelállító fjordokat, sétálhatsz trópusi esőerdőkben vagy éppen strandolhatsz a több kilométer hosszú, gyönyörű, homokos tengerpartokon.
 

Földrajza és éghajlata

Új–Zéland a Csendes-óceán délkeleti részén található két szigetből, az északi és déli szigetből áll. Az északi sziget jellegzetes gerincét a végig vonuló hegy adja, melynek oldalai lágyan omlanak az óceánba. Az északi sziget középső része felé pedig már a vulkanikus és melegvízű gejzíreket csodálhatod meg. A legmagasabb pontja a ma is aktív 2797 méter magasba nyúló Ruapehu vulkán. A déli szigeten szintén hosszan nyúlik el a Déli–Alpoknak is elnevezett hatalmas hegygerinc, melynek legmagasabb pontja a Mount Cook - maori nevén Aoraki - amely egyben az ország legmagasabb pontja is a maga 3754 méterével.
 

Az ország északi részén szubtrópusi éghajlat uralkodik, míg a déli részre az óceáni, illetve hegyvidéki éghajlat jellemző. Február az év legmelegebb hónapja, míg július a leghidegebb. Az átlagos nyári hőmérséklet 20 -30 Celsius fok között mozog, míg a téli időszakban is csak 10-15 Celsius fokig hűl le a levegő. Fontos: mivel Új–Zéland bolygónk déli részén található, ezért az évszakok is fordítva értendők, azaz a nyári hónapok decembertől februárig, ősz kezdete március, majd a téli hónapok júniustól augusztusig tartanak. A tavasz szeptember és november közötti hónapokra esik, mindvégig kellemes hőmérséklettel. Évi több mint 2000 napsütéses óra jut Új-Zélandra, így nem ritka, hogy a nyári hónapokban akár este fél 10-ig is élvezhetjük a napsütést. Eső tekintetében elmondható, hogy csapadékosnak számít Új-Zéland, azonban mennyisége egységesen oszlik el az évszakok alatt.
 

Jellegeztes növényzet és állatfajták 

Jellegzetes dús, zöld növényzet jellemzi a szigetek növényvilágát, melynek 80%-át olyan őshonos növények alkotják, mint a rimu, Totara, bükkfa fajták, valamint az óriás Kauri. Aljnövényzete is gazdag a többféle cserjéknek, zuzmóknak és páfrányoknak köszönhetően. Az egyik jellegzetes páfrányfajta egyben Új-Zéland nemzeti szimbóluma is, ez pedig az ezüst páfrány - maori nevén kaponga vagy ponga –, amely egyedül itt található meg a világon.

 

Állatvilágára leginkább a madárfajok széles skálája jellemző. Az emberek betelepedését megelőzően semmilyen nagyobb testű ragadozó nem veszélyeztette a madarakat, ezért több fajtának is visszafejlődött a szárnya. Ilyen madár a kiwi madár is, mely az ország jellegzetes madara. A víz alatti világ szerelmeseinek is tartogat izgalmas élményeket az ország. Részt vehetsz bálna megfigyeléses túrákon vagy akár együtt is úszhatsz a világ legritkább delfin fajtájával, a Hector delfinnel, ami egyedül itt található meg.
 

Új-Zéland lakosai: a Kiwik 

Az európaiak elsőként 1642-ben fedezték fél Új-Zélandot a holland Abel Tasman tengerésznek köszönhetően, azonban hamar kénytelen volt elhagyni a szigeteket, hiszen az őslakosok több embert is megöltek legénységéből. Ezt követően 1769-ben James Cook tért vissza ide és feltérképezte a szigeteket. Új-Zéland – ősi nevén Aotearoa első hódítói a maorik voltak, kultúrájuk a mai napig meghatározó része az új – zélandiak identitásának. Napjainkban a lakosság 69%-át európai, 14,6% őslakos maori, 9,2% ázsiai és 6,9%-át nem maori óceáni népcsoportok alkotják.


Az új-zélandiakról elmondható, hogy imádják a természetet, szeretnek túrázni, valamint imádják a vízzel kapcsolatos tevékenységeket is, 15%-uk saját hajóval is rendelkezik. Ha már a túrázást megemlítettük, szót kell ejtenünk a leghíresebb új-zélandiról is, Sir Edmund Hillary-ről, aki elsőként mászta meg a világ legmagasabb pontját, a Mount Everest-et. A kiwik nemcsak a feltalálás és természetjárásban jeleskednek, hanem a sportokban is. Nemzeti sportjuk a rögbi és mi sem bizonyítja jobban teljesítményüket, mint a nemzeti All Blacks rögbi csapat világkupa győzelme. Összességében elmondható, hogy barátságos és laza népről van szó, akikkel könnyű szóba elegyedni és barátkozni.

Új-Zéland a levegőből, földről és a vízen 

Új-Zéland nem csak természeti szépségeivel kápráztat el, hanem szabadidős tevékenységek egész arzenáljával. Ha szeretnél a földön, vízen vagy akár a levegőben őrületes kalandokat átélni, akkor Új-Zélandot neked találták ki.

Kevesen tudják, de Új-Zéland többek között a bungee jumping hazája is. Elsőként Queenstown közelében, a Kawarau hídról ugrottak az extrém sport szerelmesei, ami máig a bungy mániások mekkájának számít. Ha már levegő, akkor szabadesés, aminek segítségével újra feltornázhatod a pulzusod. Nem is lehetne kalandosabb módját választani a panoráma megcsodálásának. Ha azonban nem lelkesít az ugrás öröme, akkor pattanj be egy hőlégballon kosarába és élvezd onnan a kilátást!


Új-Zéland azoknak is biztosít extrém sport lehetőségeket, akik szívesebben maradnak a földön. Lehetőséged van raftingolni, barlangászni és akár quadozni is a világ legszebb helyein. Akkor is van programod, ha a bringázás a szenvedélyed. 23 különböző bringaútvonal között választva tekerhetsz hegyen-völgyön fel és le.. Mindezt egyedül vagy csoportban, vezetővel is megteheted, mind az északi, mind a déli szigeten.

A téli sportok szerelmeseinek is tud mit ajánlani Új-Zéland. A síszezon júniustól októberig tart, a déli szigeten 9 sípark várja a hó szerelmeseit Queenstown és Christchurch környékén. Az északi szigeten pedig akár a működő Rupaehu vulkán 2 síparkjának lejtőin is síelhetsz.


A tennivalók között mindenképp sort kell kerítened egy hamisítatlan rögbi meccsre is, hiszen az új-zélandiak világszerte híresek erről a sportról. A meccs egyik legjellegzetesebb momentuma, amikor a sportolók a meccset megelőzően az ellenfél elrettentésének céljából eljárják a maori haka törzsi táncot.

Szeretsz szörfözni? Akkor Új-Zélandot imádni fogod, hiszen számtalan kedvelt partszakasz is vár téged! Ha nem tudsz szörfözni, viszont mindig is kacérkodtál a gondolattal, hogy szívesen megtanulnál, akkor számos kezdőknek ajánlott program segít neked abban, hogy megvalósítsd álmod. Új-Zélandról akár más csendes–óceáni kedvelt szörf paradicsomba is eljuthatsz, mint Tonga, Fiji vagy éppen Hawaii. Working holiday éved alatt akár a szörfözést is kipróbálhatod.

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Aj-Z%C3%A9land
http://listverse.com/2008/06/19/top-20-cool-facts-about-new-zealand/
http://www.newzealand.com/int/ 

                           Új-Zéland

            Terület: 268 680 km²
          Lakosság: 4 141 766 fő
           Fővárosa: Wellington
          Hivatalos nyelv: Angol

 


Hírlevél
Körözzön bennünket már Google+
hálózatában is!
Szeretne elsőként értesülni az akcióinkról?
Iratkozzon fel hírlevelünkre vagy csatlakozzon közösségünkhöz!

Feliratkozom

Irány Új-Zéland a Facebookon           © 2014 Irány Új-Zéland! - 1114 Budapest, Bartók Béla u. 61. I em/9. | Tel: 1/299 0051 | Fax: 1/210 0977 | E-mail: info@studytime.hu